De hoeveelheid zonne-energie groeit in Nederland snel. Het maximale vermogen aan zonnepanelen steeg volgens cijfers van het CBS in 2018 met meer dan de helft: van 2900 megawatt naar 4400 megawatt.

Die groei is voor een belangrijk deel afkomstig van de 65 zonneparken die tot en met vorig jaar zijn aangelegd. Die brachten samen twintig procent van het vermogen op. In 2017 waren er nog maar 22 zonneparken, die goed waren voor nog geen tiende deel van de capaciteit. Ook op daken van bedrijven en woningen kwamen er veel panelen bij.

(…)

Bij de plaats Andijk in Noord-Holland komen tienduizenden zonnepanelen. Daar hebben ze een heel andere oplossing om landschapsvervuiling tegen te gaan. De zonnepanelen worden door het bedrijf Floating Solar aangelegd op vijftien eilanden in een spaarbekken. Ieder eiland krijgt een doorsnee van 140 meter. Dat is meer dan de lengte van een voetbalveld.

“De panelen liggen vlak op het water”, legt Arnoud van Druten uit. Hij is directeur van Floating Solar. “Watergolven zijn eigenlijk allemaal kleine spiegeltjes, dus daar ontstaat een verstrooiend effect van. Op grotere afstand zie je die panelen eigenlijk niet.”

De panelen op het water leveren ook nog eens meer energie op dan de meeste andere panelen, zegt Van Druten. “Ze worden door een kabel aangedreven zodat ze de zon langzaam volgen. Daardoor wekken ze dertig procent meer energie op per paneel.”

Bron: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2282236-meer-en-meer-zonnepanelen-hier-en-daar-dreigen-capaciteitsproblemen.html

Pin It on Pinterest

Contact us for more information:


+31 85 04 09 100